Sattvische massage:
De massage is vriendelijk, licht, zacht, sensitief en harmoniseert en kalmeert de zintuigen. Een sattvische massage is meditatief en geeft inzichten, helderheid en energie. Tevens is de Sattvische aanraking dé basis’techniek’ van de ayurvedische massage, en ligt héél dicht bij het helen met mantras.
De Sattvische ontspanningsmassage wordt uitgevoerd met medicinale oliën, evenals essentiële oliën om het effect nog te verhogen. Hij kan ook zonder olie worden uitgevoerd, als een zachte aanraking. Het effect van een sattvische ontspanningsmassage hangt voornamelijk af van de concentratie (dharana) en het meditatief vermogen van de masseur en zijn prana. De Sattvische massage kan worden gevolgd door een warme douche of een zweetsessie (svedana).
Bij een Sattvische massage domineert de richting naar de extremiteiten toe. De Sattvische massage werkt voornamelijk op de nadi’s, het mentale/emotionele vlak (manomahy kosha) en het bewustzijn. De bewegingen bij de Sattvische massage zijn zeer zacht en langzaam. Deze anti-stress massage bewerkstelligt een gevoel van omwikkeld te zijn en diepe rust. De Sattvische massage is geïndiceerd voor alle Dosha’s met elk een aangepaste olie en voornamelijk voor Vata.
Sattvische massage wordt zelden in zijn zuivere vorm uitgevoerd.
Toch zijn er een drietal indicaties voor een puur sattvische masssage:
– Een sterk verhoogde vata: De betrokkene is te verward of gespannen om zelfs maar te blijven liggen.
– Zwangerschap: als men niet geleerd heeft een zwangere vrouw te masseren, zal de risicoloze Sattvische massage een zeer deugddoende uitwerking hebben op moeder & kind!
– Een overmaat aan toxines: Sommige mensen hebben zoveel toxische stoffen opgestapeld, dat een stevige massage meer in beweging brengt dan het lichaam kan verwerken. Vaak is Agni (verteringsvuur) dan ook laag. Symptomen hiervan zijn hoofdpijn, misselijkheid, slaapstoornissen of nachtmerries na een massage. Een Sattvische massage is dan op zijn plaats tot Agni weer op peil is gebracht (met behulp van kruiden e.d.) en men stilaan dieper kan masseren.
Wanneer doen?
Bij stress, burn-out, hypergevoeligheid, emotionele vermoeidheid of trauma, gebrek aan concentratie, scheiding, verlies, rouw,